Łosoś w ośmiornicy

0 (0 ocen)

łosoś w ośmiornicy przekąska lub danie obiadowe

Składniki:

  • 1 cała ośmiornica
    1 cebula czerwona
    4 liście laurowe
    4 łyżki oliwy
    2 ząbki czosnku
    80 ml białego wina
    320 g świeżego łososia
    100 g masła
    lubczyk
    cytryna
    pieprz
    butelka plastikowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Łosoś w ośmiornicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • łosoś na ośmiornicy 1. Ośmiornicę rozmrozić, następnie usunąć wnętrzności, a także oczy i otwór gębowy. Dokładnie wypłukać ją pod bieżącą wodą. Do garnka wlewamy oliwę, wkładamy ośmiornicę, dodajemy liście laurowe, czosnek, cebulę i wino. Przykrywamy pokrywkę, doprowadzamy do wrzenia i na małym ogniu gotujemy ośmiornicę pół godziny.
    1,5 litrową butelkę plastikową odcinamy w wysokości 10 cm, od spodu robimy dziurki i po ugotowaniu przekładamy ośmiornicę do pojemnika z butelki, ubijamy ją i kładziemy pokrywkę od słoika a na niej jakiś ciężarek. Odstawiamy do wystudzenia, potem wkładamy do lodówki na około 2 godziny.
    Sos po ośmiornicy gotować dalej, by się zredukował do 100-150 ml dodać masło(zostawić łyżkę masła do łososia)
    Łososia umyć i zdjąć skórę, poszatkować go drobno i dodać łyżkę masła, 2-3 łyżki zredukowanego sosu z ośmiornicy, pieprz i kilka kropel soku z cytryny.
    Ośmiornicę wyjąć z butelki i cienko pokroić w plasterki. Na desce ułożyć folię spożywczą, ułożyć plastry ośmiornicy w kształt prostokąta, posypać lubczykiem i wyłożyć na środek łososia. Zawinąć całość, ścisnąć brzegi folii i włożyć do naczynia do gotowania na parze na 15 min. Można podawać z pieczonym bakłażanem i brązowym ryżem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś Ośmiornica

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować