Łosoś w cieście francuskim

4.5 (158 ocen)

  • 1 godz. 10 min

W piątek pora na rybkę, ale nie każdy lubi rybkę, dlatego genialnym rozwiązaniem jest połączenie jej z czymś co lubimy, ja na przykład uwielbiam ciasto francuskie. W związku z tym stworzyłam super danie, filet z łososia z warzywami w cieście francuskim oraz małe trójkątne pierożki z warzywami.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • *Łosoś w cieście francuskim z warzywami
    - 2 opakowania ciasta francuskiego
    - 250 g filetu z łososia
    - 4 nieduże marchewki
    - 2 nieduże pory (biała część)
    - 1/3 korzenia selera
    - łyżeczka otartej skórki z cytryny
    - sok z 1/3 cytryny
    - 2 łyżki kopru
    - 2 łyżki masła
    - sól, pieprz
    - jajko
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Łosoś w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Duszona marchewka, seler, por z odrobiną skórki z cytryny. 1. Warzywa do farszu:
    Marchewki, seler, por oczyszczamy, myjemy. Marchewki i seler należy zetrzeć na tarce na dużych oczkach, wrzucamy je na rozgrzane masło. Por kroimy w piórka i dodajemy do warzyw na patelnię, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, 1 minutę wszystko dusimy. Dodajemy skórkę z cytryny oraz koper i odstawiamy do wystygnięcia.
  • Łosoć doprawiony sokiem z cytryny, solą i pieprzem. 2. Filet z łososia:
    Filet z łososia dzielimy na dwie równe części, osuszamy ręcznikiem papierowym, skrapiamy sokiem z cytryny, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odkładamy na sitko, aby nadmiar płynów z ryby mógł spłynąć.
  • Filet z łososia z warzywami w cieście francuskim. 3. Ciasto francuskie z łososiem i warzywami:
    Jeden płat ciasta francuskiego dzielimy na cztery części, na dwóch z nich nakładamy porcję warzyw i filet z łososia. Każdą porcję przykrywamy pozostałą częścią ciasta, brzegi dociskamy, sklejamy, a wierz nacinamy nożem, na koniec wierzch smarujemy rozkłóconym jajkiem. takie porcje wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. na 30 min, obserwujemy aż góra zrobi się złocista.
  • Trójkątne pierożki z ciasta francuskiego z warzywami. 4. Trójkątne pierożki:
    Z pozostałych warzyw i drugiego ciasta francuskiego można zrobić cudowne i pyszne pierożki. W związku z tym płat ciasta francuskiego dzielimy na dowolnej wielkości kwadraty, na środku układamy porcję warzyw, brzegi sklejamy, aby powstały trójkąty, górę nacinamy, smarujemy rozkłóconym jajkiem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. na 20-30. Oczywiście można je piec razem z rybą.
  • 5. Podanie:
    Upieczoną rybę i gotowe pierożki można podać z ulubioną surówką, Ja w lodówce miałam kapustę pekińską, więc przygotowałam lekko surówkę z kapusty pekińskiej z marchewką i natką pietruszki z odrobiną majonezu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować