To lubimy , często robiłam takiego łosia , tylko jako przystawkę , pokrojonego w plasterki .Dziś serwowałam większe kawałki na danie główne . Do tego sos koperkowy z odrobina czosnku . zapewniam pyszne .
Łosoś w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę obgotowujemy z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego.
Cebulę obieramy i siekamy. ugotowaną kapustę odciskamy. Na maśle podsmażamy cebulkę . dodajemy kapustę i smażymy chwilę . Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.Pod koniec smażenia dodajemy posiekany koperek.
Łososia myjemy osuszamy odcinamy skórę.
Ciasto francuskie kroimy na 4 prostokąty. Na ciasto kładziemy kapustę na nią łososia solimy z wierzchu. Nakrywamy ciastem i zlepiamy .
Wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok 30 min . Pieczemy w 190 stopniach.
2.Robimy sos. Mieszamy jogurt z majonezem. Solimy do smaku. Dodajemy wyciśnięty czosnek i posiekany koperek. Mieszamy. chłodzimy. Upieczonego łososia podajemy z sosem.
Komentarze