Łosoś w cieście francuskim z mozarellą i orzechami

4.5 (141 ocen)

Danie na specjalne okazje

Składniki:

  • 500 g filetów z łososia norweskiego ( 2 kawałki po ok. 250 g)
    1 opakowanie ciasta francuskiego
    1 gałka sera mozarella
    sól, pieprz
    sok z cytryny
    4 łyżki zmielonych orzechów włoskich
    3 łyżki płatków migdałowych
    jajko do posmarowania
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Dania główne

Łosoś w cieście francuskim z mozarellą i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte filety z łososia pozbawiamy skóry. Z obydwu stron skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na kilkanaście minut, aby ryba "przeszła" przyprawami. Ciasto francuskie dzielimy na dwie części.
  • Łosoś w cieście francuskim z mozarellą i orzechami 2. Po bokach ciasto z dwu stron kroimy w pasy. Środek pozostawiamy bez nacięć. W kawałkach łososia nożem nacinamy kieszenie, w które wciskamy kawałki sera mozarella. Filety układamy na środku ciasta, posypujemy je z wierzchu startymi orzechami włoskimi i migdałami (odrobinę orzechów i migdałów zostawiamy do posypania ciasta).
  • Łosoś w cieście francuskim z mozarellą i orzechami 3. Paski ciasta zaplatamy na rybie w formie warkocza.Wierzch ciasta smarujemy jajkiem i posypujemy pozostałymi orzechami i migdałami. Pieczemy ok. 30 minut w temp. 200 C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Łosoś

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.54 (279 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Łosoś ze szpinakiem i serem feta w cieście francuskim

To może cię zainteresować