Łosoś w cieście sezamowym

5 (180 ocen)

Chrupiąca panierka dla ryby w stylu azjatyckim. Łosoś po usmażeniu w środku był bardzo delikatny a z zewnątrz idealnie chrupiący.

Składniki:

  • 250 g łososia (2 filety)
    2 łyżki soku z cytryny
    1 łyżka sosu sojowego

    Panierka:
    1 białko
    1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżka sezamu
    1 szczypta pieprzu cayenne
    sól
    1/2 łyżki oleju sezamowego

    olej rzepakowy do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (180 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Łosoś w cieście sezamowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Łosoś w marynacie 1. Łososia polej sokiem z cytryną i sosem sojowy, odstaw na 1 godzinę.
  • Sezamowa panierka 2. W miseczce roztrzep białko, tak by się trochę spieniło, dodaj resztę składników na panierkę i wymieszaj.
  • Łosoś w panierce sezamowej 3. Rybę osusz lekko, posól i maczaj w panierce. Smaż na rozgrzanym oleju, przewracając po 2 razy na każdą ze stron. Wyłóż na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu.

Porady

Do łososia możemy podać ryż i warzywa.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Azjatycka Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować