Łosoś w glazurze miso z jaśminowym ryżem

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Gotowany na parze łosoś podany z jaśminowym ryżem

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ryż jaśminowy: 100 gramów
    - miso (sztuka = saszetka): 3 sztuki
    - mirin: 2 łyżeczki
    - ocet ryżowy: 1 łyżeczka
    - filety z łososia (po ok. 200g każdy): 2 sztuki
    - zielona herbata: 200 mililitrów
    - cebulka dymka: 1 pęczek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Łosoś w glazurze miso z jaśminowym ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż wsypujemy do pojemnika, zalewamy wrzącą zieloną herbatą. Pojemnik wkładamy do parowaru i parujemy przez 30 minut. Ugotowany ryż odstawiamy do ostygnięcia.
  • 2. Filety z łososia wkładamy do parowaru i parujemy przez 15 minut.
  • 3. Do miseczki wyciskamy zawartość jednej saszetki miso, dodajemy mirin i ocet ryżowy. Całość mieszamy na jednolitą pastę. Ugotowane filety z łososia przekładamy na blaszkę lub do płaskiego żaroodpornego naczynia. Każdy filet smarujemy pastą z miso. Filety wkładamy pod grillową grzałkę piekarnika i przypiekamy przez 2 - 4 minut.
  • 4. Dymkę kroimy w romby i mieszamy z ryżem. Dwie pozostałe saszetki miso przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • 5. Ryż dzielimy na indywidualne porcje i zalewamy miso. Na wierzchu każdej porcji układamy przypieczony filet.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować