Łosoś w glazurze miso z jaśminowym ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż wsypujemy do pojemnika, zalewamy wrzącą zieloną herbatą. Pojemnik wkładamy do parowaru i parujemy przez 30 minut. Ugotowany ryż odstawiamy do ostygnięcia.
2.Filety z łososia wkładamy do parowaru i parujemy przez 15 minut.
3.Do miseczki wyciskamy zawartość jednej saszetki miso, dodajemy mirin i ocet ryżowy. Całość mieszamy na jednolitą pastę. Ugotowane filety z łososia przekładamy na blaszkę lub do płaskiego żaroodpornego naczynia. Każdy filet smarujemy pastą z miso. Filety wkładamy pod grillową grzałkę piekarnika i przypiekamy przez 2 - 4 minut.
4.Dymkę kroimy w romby i mieszamy z ryżem. Dwie pozostałe saszetki miso przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
5.Ryż dzielimy na indywidualne porcje i zalewamy miso. Na wierzchu każdej porcji układamy przypieczony filet.
Komentarze