Łosoś w paczuszce z kuskusem i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.łososia skrapiamy sokiem z cytryny, odstawiamy na 10 minut (można na dłużej, jeśli mamy czas)
2.Kuskus zalewamy gorącym bulionem grzybowym, przykrywamy i odstawiamy na 5 minut, następnie mieszamy z natką pietruszki.
3.Suszony grzyby moczymy w gorącej wodzie około 10 minut, a następnie dorzucamy ziele angielskie i listek laurowy oraz odbobinę vegety i gotujemy do miękkości. Wyjmujemy i kroimy w paseczki. Połowę mieszamy z kuskusem, a drugą połowę wrzucamy z powrotem do wody, w której się gotowały. Ponownie gotujemy i wlewamy mąkę rozrobioną z wodą, mieszamy do zgęstnienia, dodajemy śmietankę, sól, pieprz i odstawiamy.
4.Na kawałku foli aluminiowej układamy porcję kuskusu, na nim kładziemy kawałek łososia, odrobinę masła i szczelnie zawiajmy pakunek. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st.C około 15 minut. Podajemy z sosem grzybowym.
Komentarze