Mam dużo różnych przepisów. Ten na oryginalnego łososia z ćwikłą gdzieś wyczytałam i robię to danie na specjalne okazje. Mamie, tacie i siostrze bardzo smakuje.
Składniki:
● 4 kawałki filetów z łososia
● 1 mały ugotowany burak ćwikłowy
● 1 szalotka
● 1/2 pęczka natki pietruszki
● 2 łyżki oleju
● 1/2 szklanki bulionu warzywnego
● 200 ml słodkiej śmietanki
● 1 łyżka startego chrzanu
● 3 łyżki soku z cytryny
● sól
● biały pieprz
● olej i masło do smażenia
Łosoś w sosie ćwikłowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Buraka obieramy i ścieramy
na tarce. Na rozgrzanym oleju
przesmażamy posiekaną szalotkę
i dodajemy buraczki.
Smażymy 5 minut.
2.Do buraczków dodajemy na
zmianę po łyżce bulionu i śmietany
do zgęstnienia sosu. Doprawiamy
do smaku sokiem z cytryny, chrzanem, solą, cukrem
i białym pieprzem. Odstawiamy.
3.Umyte i osuszone filety solimy,
posypujemy pieprzem,
skrapiamy sokiem z cytryny.
4.Łososia smażymy na oleju
z masłem po 3 minuty z każdej
strony. Odstawiamy z ognia na
3-4 minuty (pod przykryciem),
aby ryba „doszła”. Porcje łososia
układamy na ogrzanym talerzu,
polewamy sosem ćwikłowym
i posypujemy natką
pietruszki.
Komentarze