Łosoś w sosie cytrynowym

4.5 (164 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 10 min

Wiele uwagi poświęcam temu, by moje potrawy były smaczne i zdrowe.

  • 10 min

Składniki:

  • ok. 60 dag filetów z łososia
    ok. 25 dag brukselki
    25 dag ryżu

    sos:
    5 dag mąki
    ok. 300 ml wywaru z kostki rosołowej
    łyżka soku z cytryny
    szczypta cukru

    Oraz:
    masło
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania z ryb Ryba

Łosoś w sosie cytrynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy na sypko w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy. Dodajemy łyżkę masła. Mieszamy.
  • 2. Brukselki oczyszczamy i myjemy. Gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (ok. 10 minut).
  • 3. Rybę myjemy i osuszamy. Oprószamy solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanym maśle na małym ogniu po
    ok. 1,5 minuty z obu stron. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce.
  • 4. Robimy sos: 5 dag masła roztapiamy, wsypujemy mąkę i mieszając, stopniowo wlewamy wywar. Cały czas
    mieszając, gotujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą, pieprzem oraz cukrem. Ciepłym sosem polewamy ryż i brukselki. Podajemy z rybą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_11-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować