Łosoś w sosie cytrynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż gotujemy na sypko w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy. Dodajemy łyżkę masła. Mieszamy.
2.Brukselki oczyszczamy i myjemy. Gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (ok. 10 minut).
3.Rybę myjemy i osuszamy. Oprószamy solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanym maśle na małym ogniu po
ok. 1,5 minuty z obu stron. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce.
4.Robimy sos: 5 dag masła roztapiamy, wsypujemy mąkę i mieszając, stopniowo wlewamy wywar. Cały czas
mieszając, gotujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą, pieprzem oraz cukrem. Ciepłym sosem polewamy ryż i brukselki. Podajemy z rybą.
Komentarze