Łosoś w sosie koperkowym

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Studiuję fizykę. Mieszkam w akademiku i potrafię sama o siebie zadbać, bo mama nauczyła mnie dobrze gotować. Gdy przyjeżdżam do domu,chętnie przygotowuję posiłki dla całej rodziny

Składniki:

  • ● ok. 1 kg filetów z łososia
    ● 2 łyżki masła
    ● 2 łyżki mąki
    ● 200 ml słodkiej śmietany 18-proc.
    ● żółtko
    ● pęczek koperku
    ● sok z cytryny
    ● suszona bazylia
    ● sól
    ● szczypta cukru
    ● oliwa z oliwek

Łosoś w sosie koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety myjemy, osuszamy
    i dzielimy na mniejsze kawałki.
    Oprószamy solą i bazylią, skrapiamy
    sokiem z cytryny. Smażymy z obu stron na oliwie. Gorące
    zawijamy w folię aluminiową
  • 2. Na patelni roztapiamy masło,
    wsypujemy mąkę i robimy
    jasną zasmażkę. Dolewamy
    wody. Gotujemy, mieszając, aż
    sos zgęstnieje. Nieco studzimy.
    Do ciepłego sosu wbijamy żółtko
    i energicznie mieszamy
  • 3. Koperek myjemy, osączamy
    i siekamy. Dodajemy do sosu.
    Wlewamy sok z cytryny, wsypujemy
    cukier i szczyptę soli.
    Podgrzewamy na małym ogniu,
    nie doprowadzając do
    wrzenia. Wlewamy śmietankę
    i mieszamy.
  • 4. Ryby podajemy z sosem
    i np. brokułami i ziemniakami
    lub makaronem.

Porady

● Oprószoną przyprawami rybę można odstawić na godzinę do lodówki. ● Sos będzie miał bardziej intensywny smak, jeśli podczas podgrzewania dodamy grube łodygi koperku. Przed podaniem potrawy łodygi usuwamy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_05-2010

Komentarze

Podobne przepisy