Łosoś wędzony w ziemniaczanym puree.

0 (0 ocen)

  • 30 min

Przepis widziałem na hiszpańskim blogu pod nazwą -Placek z łososia i postanowiłem po małej modyfikacji wypróbować. Próbę uważam za udaną, zapiekanka wyszła smaczna, polecam.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 kg ziemniaki
    przyprawa do potraw Kucharek
    1 łyżka śmietana 18%
    1 łyżka masło
    pieprz
    20 dag łosoś wędzony
    1 por
    1 pęczek szczypiorek z dymką
    1 pomidor
    1 jajko
    20 dag mozzarella
    olej do smażenia
    sól
    pieprz biały

Łosoś wędzony w ziemniaczanym puree. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać ,ugotować z dodatkiem przyprawy do potraw Kucharek. Odcedzić, odparować, dodać śmietanę i masło, utłuc na puree. Podzielić na dwie części i jedną rozłożyć w tortownicy.
    Pomidor sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórkę, pokroić w kostkę. Por, białą część przekroić wzdłuż na 4 części i również pokroić w kostkę, szczypiorek z dymką cienko pokroić .
    Plastry łososia pokroić w paski.
    Na patelni rozgrzać olej przesmażyć pokrojony por, dodać szczypiorek z dymką, pokrojony pomidor, chwilę poddusić i dodać wędzonego łososia, przemieszać i po zdjęciu z ognia dodać roztrzepane jajko. Całość wymieszać i rozłożyć na ziemniakach. Następną warstwą będzie druga część ziemniaków.
    Całość posypać startą mozzarellą. Zapiec w piekarniku 190 oC około 15 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy