Dekoracyjna przekąska z łososia, doskonała na Wigilijny stół i na przyjęcie dla gości. Przepis znaleziony w gazetce "Chwila dla Ciebie",którą dostałam od mojej mamy.
Łosoś z serkiem chrzanowym pod ogórkową łuską - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka do gotowania ryb ze specjalną wkładką włożyć łososia i zalać zimną wodą do połowy wysokości garnka, tak aby woda delikatnie zakryła rybę,jeżeli takiego garnka nie mamy to należy użyć innego najlepiej szeroki i płytki ( Ja użyłam garnka do gotowania ryb i wlałam ok. 3 litry wody). Dodać 2 łyżki soli,pieprz ziarnisty,ziele angielskie,talarki cebuli i ocet winny. Całość podgrzewać na wolnym ogniu,aż wywar się zagotuje,zestawić z ognia i pozostawić rybę w wywarze pod przykryciem przez 3godziny. Po tym czasie rybę wyjąć z wywaru, odsączyć i włożyć do lodówki do schłodzenia.Przygotować Twarożek chrzanowy: Serek Almette połączyć z chrzanem i dokładnie wymieszać.Przygotować galaretę do zalania ryby: Odmierzyć 1/2 litry wywaru,jeżeli jest mętny to wywar należy sklarować następująco. Do zimnego 1/2 litry wywaru wbić 2 białka i podgrzewać na wolnym ogniu ciągle mieszając ,aż wywar się zagotuje. Gdy wywar zacznie się gotować na wierzchu utworzy się biała piana ze ściętych białek, pogotować jeszcze ok.3 minuty i zestawić z ognia..Sklarowany wywar przecedzić przez sitko wyłożone gazą. Żelatynę wymieszać w gorącym wywarze,wstawić do lodówki,aż wywar będzie miał konsystencję gęstego lakieru do paznokci. Schłodzony filet z ryby wyłożyć na półmisek, posmarować równomiernie serkiem chrzanowym,na wierzchu ułożyć łuskę z ogórka pokrojonego w półplasterki,udekorować półmisek i całość polakierować gęstniejącą galaretą. Wstawić do lodówki do schłodzenia. Smacznego.
Komentarze