Łosoś z serkiem chrzanowym pod ogórkową łuską

4.49 (182 ocen)

Dekoracyjna przekąska z łososia, doskonała na Wigilijny stół i na przyjęcie dla gości. Przepis znaleziony w gazetce "Chwila dla Ciebie",którą dostałam od mojej mamy.

Składniki:

  • 60- 80 dkg filet z łososia bez skóry

    1 cebula

    4 liście laurowe

    4 ziela angielskie

    4 ziarenka pieprzu

    2 łyżki soli

    2 łyżki octu winnego

    2 opakowania twarożku śmietankowego typu Almette

    2 łyżki chrzanu ze słoiczka

    1 ogórek wężowy

    3 łyżeczki żelatyny na 1/2 litry wywaru

    Do dekoracji:

    koperek,cytryna,ugotowana marchewka,kilka czarnych oliwek
Wystaw ocenę:

4.49 (182 ocen)

Łosoś z serkiem chrzanowym pod ogórkową łuską - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • łosoś w ogórkowej łusce 1. Do garnka do gotowania ryb ze specjalną wkładką włożyć łososia i zalać zimną wodą do połowy wysokości garnka, tak aby woda delikatnie zakryła rybę,jeżeli takiego garnka nie mamy to należy użyć innego najlepiej szeroki i płytki ( Ja użyłam garnka do gotowania ryb i wlałam ok. 3 litry wody). Dodać 2 łyżki soli,pieprz ziarnisty,ziele angielskie,talarki cebuli i ocet winny. Całość podgrzewać na wolnym ogniu,aż wywar się zagotuje,zestawić z ognia i pozostawić rybę w wywarze pod przykryciem przez 3godziny. Po tym czasie rybę wyjąć z wywaru, odsączyć i włożyć do lodówki do schłodzenia.Przygotować Twarożek chrzanowy: Serek Almette połączyć z chrzanem i dokładnie wymieszać.Przygotować galaretę do zalania ryby: Odmierzyć 1/2 litry wywaru,jeżeli jest mętny to wywar należy sklarować następująco. Do zimnego 1/2 litry wywaru wbić 2 białka i podgrzewać na wolnym ogniu ciągle mieszając ,aż wywar się zagotuje. Gdy wywar zacznie się gotować na wierzchu utworzy się biała piana ze ściętych białek, pogotować jeszcze ok.3 minuty i zestawić z ognia..Sklarowany wywar przecedzić przez sitko wyłożone gazą. Żelatynę wymieszać w gorącym wywarze,wstawić do lodówki,aż wywar będzie miał konsystencję gęstego lakieru do paznokci. Schłodzony filet z ryby wyłożyć na półmisek, posmarować równomiernie serkiem chrzanowym,na wierzchu ułożyć łuskę z ogórka pokrojonego w półplasterki,udekorować półmisek i całość polakierować gęstniejącą galaretą. Wstawić do lodówki do schłodzenia. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować