Łosoś z warzywami i cytrusami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Ta potrawa idealnie pasuje na czas świąt :)

  • 60 min

Składniki:

  • Filet z łososia 220 gram ,
    ziemniaki ,koperek ,
    pomarańcz,cytryna,
    cebula,cukinia,sałata,liść bazylii,pomidory koktajlowe lub zwykłe,
    oregano do posypania ,groszek zielony.śmietana 12%
    szczypior ,
    natka pietruszki ,
    sól i pieprz biały ,
    oliwa z oliwek .
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Łosoś z warzywami i cytrusami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pokroić w plastry cytrynę i pomarańcz, cebule cukinie ,oraz na równe części pokroić pomidory, wyłożyć wszystko na naczynie żaroodporne.
  • 2. Następnie gdy już warzywa są pokrojone należy przygotować krem groszkowy .Myjemy dokładnie groszek ,wlewamy śmietanę do groszku ,doprawiamy do smaku solą i pieprzem dosypujemy oregano i mieszamy blenderem , odstawiamy na koniec .
  • 3. Kroimy łosia na pół doprawiamy solą morską i pieprzem ,filety smażymy przez ok 1,5 minuty na lekko rozgrzanej patelni.Po smażeniu należy łososia wyłożyć na naczynie razem z wcześniej przygotowanymi warzywami ,na rybę układamy liście bazylii,natkę pietruszki a potem polewamy lekko oliwą z oliwek .Wkładamy wszystko do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C (termoobieg, góra-dół) na ok 30 min .
  • 4. Ziemniaki gotujemy ,gdy nasze ziemniaki się ugotują odcedzamy i wlewamy odrobinę mleka ,tłuczemy je tłuczkiem i wykładamy na talerz w postaci puree.Następnie wkładamy naszego łososia z warzywami i rozprowadzamy krem z groszku .

Porady

Sól morska nie jest wymagana można użyć również zwykłej soli .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować