Łosoś z warzywami i cytrusami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pokroić w plastry cytrynę i pomarańcz, cebule cukinie ,oraz na równe części pokroić pomidory, wyłożyć wszystko na naczynie żaroodporne.
2.Następnie gdy już warzywa są pokrojone należy przygotować krem groszkowy .Myjemy dokładnie groszek ,wlewamy śmietanę do groszku ,doprawiamy do smaku solą i pieprzem dosypujemy oregano i mieszamy blenderem , odstawiamy na koniec .
3.Kroimy łosia na pół doprawiamy solą morską i pieprzem ,filety smażymy przez ok 1,5 minuty na lekko rozgrzanej patelni.Po smażeniu należy łososia wyłożyć na naczynie razem z wcześniej przygotowanymi warzywami ,na rybę układamy liście bazylii,natkę pietruszki a potem polewamy lekko oliwą z oliwek .Wkładamy wszystko do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C (termoobieg, góra-dół) na ok 30 min .
4.Ziemniaki gotujemy ,gdy nasze ziemniaki się ugotują odcedzamy i wlewamy odrobinę mleka ,tłuczemy je tłuczkiem i wykładamy na talerz w postaci puree.Następnie wkładamy naszego łososia z warzywami i rozprowadzamy krem z groszku .
Porady
Sól morska nie jest wymagana można użyć również zwykłej soli .
Komentarze