Łosoś zapiekany z makaronem, jarmużem i mozzarellą

4.5 (158 ocen)

mniami :)

Składniki:

  • 280g łososia norweskiego
    1 kulka mozarelli (startej na tarce o średnich oczkach)
    200g makaronu (u mnie wstążki)
    1 ząbek czosnku (przecisniety przez praskę)
    3 duże garście lisci jarmużu
    1 czubata łyżka drobno posiekanego koperku
    sok z cytryny
    olej do smażenia
    Przyprawy wg.uznania
    sól,pieprz świeżo mielony,sos teriyaki
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Łosoś zapiekany z makaronem, jarmużem i mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować zgodnie ze wskazówką na opakowaniu-odstawić.
  • 2. Z łososia zdjąć skórkę i podzielic na dwie porcje.Umyć,osuszyć,skropić sokiem z cytryny,doprawić solą,pieprzem i delikatnie natrzeć sosem teriyaki -odstawić.
  • 3. Na patelni rozgrzać olej dodać posiekany jarmuż i czosnek.Doprawić solą,pieprzem i poddusić do lekkiej miękkości.
  • 4. Do miski przełożyć wcześniej ugotowany makaron,dodać mozzarellę,koperek,jarmuż i wymieszać (można sobie jeszcze doprawić solą i pieprzem)
  • 5. Do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem wkładamy makaron na niego układamy porcje łososia,przykrywamy i pieczemy w 180*C przez 25 minut i gotowe.Pod koniec można jeszcze odkryć i jeszcze chwilkę zapiec.
    Podajemy od razu po przygotowaniu.
    Smacznego :-)

Porady

* możemy dodać wiecej mozzarelli np. 2 kulki

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jarmuż Łosoś Makaron

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować