Łosoś zapiekany z pesto pomidorowym

0 (0 ocen)

  • 60 min

Łosoś z pesto pomidorowym podbił moje podniebienie.. Z porem w towarzystwie rozpływa się w ustach. Użyłam gotowego pesto ale można zrobić samemu.

  • 60 min

Składniki:

  • 2 kawałki łososia bez skóry
    1 mały słoiczek pesto pomidorowego
    1 por biała część
    1/2 łyżeczki majeranku
    1 szczypta pieprzu w ziarnach
    1/2 łyżeczki rozmarynu
    1 łyżeczka czosnku granulowanego
    1 cebula
    1 łyżka jogurtu greckiego
    1/2 soku z cytryny
    sól
    masło klarowane

Łosoś zapiekany z pesto pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • łosoś zamarynowany 1. Kawałki łososia marynuję, dodaję sól, pieprz, majeranek, rozmaryn, sok z cytryny, pokrojoną cebulkę, czosnek granulowany. Mieszam dokładnie i odstawiam do lodówki na noc. Por biała cześć kroję w cienkie krążki i duszę na maśle klarowanym na patelni . Do naczynia żaroodpornego przekładam por, dodaję kawałki łososia.
  • łosoś z pesto przed pieczeniem 2. Pesto pomidorowe mieszam z jogurtem i układam na łososiu. Wkładam do piekarnika na 20 minut temp 200 stopni. Przed podaniem dekoruję krążkami uduszonego pora.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy