Smaczny łosoś otulony puszystym omletem z zielonymi szparagami. Całość zawinięta w cieście francuskim to pomysł na niecodzienne danie, którym możemy zaskoczyć naszych gości.
Składniki:
ok. 400g filetów z łososia
1 łyżka musztardy
1 łyżka śmietanki 30%
sól
pieprz czarny
1 łyżeczka soku z cytryny
Łosoś ze szparagami w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki marynaty połączyć i natrzeć rybę z dwóch stron. Łosoś powinien być bez skóry. Odstawić na parę godzin, a najlepiej na całą noc.
2.Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli. Dodać żółtka, zmiksować i wsypać mąkę. Całość delikatnie połączyć łopatką.
3.Szparagom odłamać zdrewniałe końce i ułożyć na patelni naprzemiennie. Użyłam patelni grillowej, żeby uzyskać prostokąt.
4.Omlet wyłożyć na szparagi wyrównując powierzchnię. Przykryć pokrywką i smażyć na małym ogniu, aż spód się zarumieni. Jeżeli wierzch się nie zetnie, można wstawić omlet na minutę do piekarnika. Uważać trzeba na plastikową rączkę od patelni.
5.Połowę ciasta francuskiego naciąć radełkiem. Na patelni przekroić omlet na pół. Jedną połówkę położyć zrumienioną stroną do góry na cieście francuskim .
6.Ułożyć zamarynowaną rybę. Położyć drugą połówkę omleta.
7.Przykryć całość ciastem we wzorki, wkładając końce pod spód. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do już nagrzanego do 190*C piekarnika i piec przez ok 35min. Ciasto powinno ładnie się przyrumienić. Kroić na ciepło nożem z piłką. Smacznego!
Komentarze