Łosoś ze szparagami w cieście francuskim

0 (0 ocen)

Smaczny łosoś otulony puszystym omletem z zielonymi szparagami. Całość zawinięta w cieście francuskim to pomysł na niecodzienne danie, którym możemy zaskoczyć naszych gości.

Składniki:

  • ok. 400g filetów z łososia
    1 łyżka musztardy
    1 łyżka śmietanki 30%
    sól
    pieprz czarny
    1 łyżeczka soku z cytryny

    OMLET:
    4 jajka
    1/2 łyżeczki soli
    1/4 szklanki mąki pszennej
    10szt szparagów zielonych

    1 op ciasta francuskiego
    jajko do smarowania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Dania główne Ryba Omlet

Łosoś ze szparagami w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-012x7sb 1. Składniki marynaty połączyć i natrzeć rybę z dwóch stron. Łosoś powinien być bez skóry. Odstawić na parę godzin, a najlepiej na całą noc.
  • image-1ctdyvq 2. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli. Dodać żółtka, zmiksować i wsypać mąkę. Całość delikatnie połączyć łopatką.
  • image-1d76wug 3. Szparagom odłamać zdrewniałe końce i ułożyć na patelni naprzemiennie. Użyłam patelni grillowej, żeby uzyskać prostokąt.
  • image-12pir5y 4. Omlet wyłożyć na szparagi wyrównując powierzchnię. Przykryć pokrywką i smażyć na małym ogniu, aż spód się zarumieni. Jeżeli wierzch się nie zetnie, można wstawić omlet na minutę do piekarnika. Uważać trzeba na plastikową rączkę od patelni.
  • image-0d00gvs 5. Połowę ciasta francuskiego naciąć radełkiem. Na patelni przekroić omlet na pół. Jedną połówkę położyć zrumienioną stroną do góry na cieście francuskim .
  • image-01d13r5 6. Ułożyć zamarynowaną rybę. Położyć drugą połówkę omleta.
  • image-0ieyjsf 7. Przykryć całość ciastem we wzorki, wkładając końce pod spód. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do już nagrzanego do 190*C piekarnika i piec przez ok 35min. Ciasto powinno ładnie się przyrumienić. Kroić na ciepło nożem z piłką. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Łosoś Ryby Szparagi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na ciepło Obiad

Podobne przepisy

4.54 (279 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Łosoś ze szpinakiem i serem feta w cieście francuskim

To może cię zainteresować