Łosoś ze szpinakiem i fetą w cieście francuskim

4.54 (278 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Dla 4 osób

Oryginalne i wykwintne danie z łososia.

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego

    20 - 30dkg świeżego fileta z łososia

    20 dkg mrożonego szpinaku

    5 - 10 dkg sera feta

    1 łyżka śmietany

    sól,pieprz,gałka muszkatołowa

    troszkę soku z cytryny

    2 ząbki czosnku

    1 łyżka masła

    1 jajko
Wystaw ocenę:

4.54 (278 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Dania główne

Łosoś ze szpinakiem i fetą w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelnię wrzucić szpinak,dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i podsmażyć. Dodać sól,pieprz,gałkę muszkatołową,sok z cytryny,śmietanę i jeszcze chwilę podsmażyć.Odstawić do wystygnięcia. Filet z łososia podzielić na dwa kawałki,skropić sokiem z cytryny i posolić. Ciasto francuskie podzielić na dwie części i ponacinać pod ukosem tak jak na zdjęciu. Na środek ciasta dać szpinak,na szpinak dać ser feta,a na ser położyć filet z łososia. Całość zapakować w ciasto.Z paseczków ciasta przeplatać warkocz formując kształt ryby.Posmarować jajkiem. Piec w nagrzanym piekarniku 180-200 stopni ok.30-40 min.Smacznego.

Porady

Serek feta , zamiast całych plastrów można rozdrobnić ,dodać do szpinaku i razem podsmażyć.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Łosoś Sery Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_08-2015

Sprawdź też: Ciasto filo - najciekawsze przepisy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować