Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim

4.5 (147 ocen)

  • 60 min

Ciasto francuskie, szpinak, łosoś i chrupiący, migdałowy wierzch na pewno zaskoczy każdego! =)

  • 60 min

Składniki:

  • *1 "arkusz" gotowego ciasta francuskiego ( ja użyłam z biedronki--> 25x42 cm)
    *świeży filet z łososia
    *opakowanie szpinaku rozdrobionego mrożonego- 450 g
    *4 duże ząbki czosnku
    *sól
    *pieprz
    *sok z cytryny
    *olej
    *1 jajko
    *płatki migdałowe (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Dania główne

Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wcześniej rozmrożony szpinak podgrzewamy na patelni na łyżce oleju, smażymy od 5-10 min
  • 2. Po tym czasie dodajemy pokrojony drobno czosnek, smażymy dosłownie kilka minut, następnie doprawiamy szpinak solą i pieprzem wedle uznania
  • 3. Łososia doprawiamy z dwóch stron solą, pieprzem oraz delikatnie skrapiamy sokiem z cytryny
  • 4. Rozkładamy płat ciasta francuskiego, na spód kładziemy połowę lekko ostudzonego szpinaku,na nim kładziemy łososia, następnie znowu szpinak
  • łosoś z cieście francuskim 5. Tak przygotowane danie zawijamy. Po zawinięciu u mnie wygląda to mniej więcej tak:
  • 6. Wierzch ciasta smarujemy rozkłóconym jajkiem a następnie posypujemy płatkami migdałowymi
  • 7. Całość pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez ok 40 minut, Smacznego ;)

Porady

Jeśli chodzi o skórę łososia to ja ją zdjęłam :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Łosoś

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.54 (279 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Łosoś ze szpinakiem i serem feta w cieście francuskim

To może cię zainteresować