Łosoś na cieście francuskim

0 (0 ocen)

  • 40 min

Mamy w lodówce łososia i ciasto francuskie? Idealna, szybka przekąska na dużo osób.

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki:
    - gotowe ciasto francuskie
    - 200 g świeżego szpinaku
    - 200 g wędzonego łososia
    - 1 ząbek czosnku
    - 25 g masła
    - 5 łyżek mąki
    - mleko (w takich ilościach aby nasza masa nie była zbyt rzadka)
    - 1/3 szklanki śmietany
    - 1 jajko
    - starty żółty ser lub parmezan
    - sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Przystawki

Łosoś na cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na blaszce do ciasta francuskiego (ja mam z nieprzywierająca powłoka) układamy ciasto francuskie i pieczemy przez około 15 minut w rozgrzanym piekarniku (180 stopni).
  • 2. Szpinak płuczemy pod woda, suszymy i wrzucamy na rozgrzaną patelnię wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Gdy liście zwiędną, odstawiamy do ostygnięcia. W oddzielnym garnku przygotowujemy sos. Na małym ogniu rozpuszczamy masło, powoli dodając mleko i cały czas mieszając. Następnie dolewamy mleko nadal mieszając i czekamy aż sos zgęstnieje.Wszystko łączymy ze śmietaną i przyprawiamy. Zdejmujemy z palnika, dodajemy roztrzepane jajko, mieszamy i odkładamy do ostygnięcia. Do sosu dodajemy szpinak oraz pokrojonego łososia.
  • 3. Wykładamy na tarte, posypujemy startym serem, wstawiamy do piekarnika na około 20 minut.
    Idealne na zimno jak i na ciepło.

Porady

Pieczemy bez termoobiegu

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować