Mamy w lodówce łososia i ciasto francuskie? Idealna, szybka przekąska na dużo osób.
40 min
Składniki:
Składniki:
- gotowe ciasto francuskie
- 200 g świeżego szpinaku
- 200 g wędzonego łososia
- 1 ząbek czosnku
- 25 g masła
- 5 łyżek mąki
- mleko (w takich ilościach aby nasza masa nie była zbyt rzadka)
- 1/3 szklanki śmietany
- 1 jajko
- starty żółty ser lub parmezan
- sól
Łosoś na cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na blaszce do ciasta francuskiego (ja mam z nieprzywierająca powłoka) układamy ciasto francuskie i pieczemy przez około 15 minut w rozgrzanym piekarniku (180 stopni).
2.Szpinak płuczemy pod woda, suszymy i wrzucamy na rozgrzaną patelnię wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Gdy liście zwiędną, odstawiamy do ostygnięcia. W oddzielnym garnku przygotowujemy sos. Na małym ogniu rozpuszczamy masło, powoli dodając mleko i cały czas mieszając. Następnie dolewamy mleko nadal mieszając i czekamy aż sos zgęstnieje.Wszystko łączymy ze śmietaną i przyprawiamy. Zdejmujemy z palnika, dodajemy roztrzepane jajko, mieszamy i odkładamy do ostygnięcia. Do sosu dodajemy szpinak oraz pokrojonego łososia.
3.Wykładamy na tarte, posypujemy startym serem, wstawiamy do piekarnika na około 20 minut.
Idealne na zimno jak i na ciepło.
Komentarze