Łosoś na marchewkowym tagliatelle - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obrane marchewki (najlepiej dość długie sztuki) tniemy na pasy za pomocą obieraczki do warzyw.
2.Łososia dzielimy na filety, a skórę pozbawiamy łusek.
Filety obsypujemy solą morską i czarnym pieprzem.
3.Na oliwie z oliwek podsmażamy marchewkowe pasy, a następnie zalewamy je bulionem warzywnym, dodajemy tymianek i dusimy przez chwilę do uzyskania odpowiedniej miękkości (najlepiej al dente).
Tagliatelle doprawiamy solą do smaku, dodajemy odrobinę oliwy z oliwek i mieszamy.
4.Filety z łososia smażymy na maśle - skórą do dołu.
Gdy zacznie pryskać - przykryjmy patelnię.
Na sam koniec smażenia, gdy skórka się przyrumieni i będzie chrupiąca odwracamy filet na drugą stronę (dosłownie na chwilę).
Życzę smacznego! :)
Komentarze