Łosoś na marchewkowym tagliatelle

0 (0 ocen)

  • 30 min

Propozycja na smakowitego łososia na lekkim i zdrowym tagliatelle z marchewki otulonym aromatycznym tymiankiem. Całość owiana nutką bazylii.

  • 30 min

Składniki:

  • - łosoś świeży
    - 3 - 4 marchewki
    - bulion warzywny
    - oliwa z oliwek
    - plaster masła
    PRZYPRAWY:
    - tymianek
    - sól morska
    - pieprz czarny
    DODATKI:
    - listki bazylii
    - plaster cytryny
    - sos bazyliowo - czosnkowy (w moich przepisach)

Łosoś na marchewkowym tagliatelle - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Obrane marchewki (najlepiej dość długie sztuki) tniemy na pasy za pomocą obieraczki do warzyw.
  • 2 2. Łososia dzielimy na filety, a skórę pozbawiamy łusek.

    Filety obsypujemy solą morską i czarnym pieprzem.
  • 3 3. Na oliwie z oliwek podsmażamy marchewkowe pasy, a następnie zalewamy je bulionem warzywnym, dodajemy tymianek i dusimy przez chwilę do uzyskania odpowiedniej miękkości (najlepiej al dente).
    Tagliatelle doprawiamy solą do smaku, dodajemy odrobinę oliwy z oliwek i mieszamy.
  • 4 4. Filety z łososia smażymy na maśle - skórą do dołu.
    Gdy zacznie pryskać - przykryjmy patelnię.

    Na sam koniec smażenia, gdy skórka się przyrumieni i będzie chrupiąca odwracamy filet na drugą stronę (dosłownie na chwilę).
    Życzę smacznego! :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy