Propozycja na delikatnego łososia na szpinakowej pierzynce z wyraźną nutą koziego jogurtu i czosnku. Całość jest zdrowa, smaczna i aromatyczna - idealnie komponuje się z kaszą jaglaną.
30 min
Składniki:
RYBA:
- filet z łososia norweskiego
- świeży koperek
- sól i pieprz
- masło (do smażenia)
SZPINAKOWA PIERZYNKA:
- 1 opakowanie szpinaku mrożonego
- 125 g naturalnego jogurtu koziego
- 2 ząbki czosnku
- 1,5 łyżki masła
- 1 łyżeczka cukru brzozowego
- sól i pieprz
KASZA:
- 100 g kaszy jaglanej
- mały pęczek świeżego koperku
- 1 łyżka masła
- sól do smaku
Łosoś na szpinakowej pierzynce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na patelni rozpuszczamy masło i roztapiamy na nim szpinak.
Gdy ten całkowicie się rozmrozi, podgrzewamy go jeszcze przez około 5 minut.
Następnie dodajemy 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, cukier brzozowy oraz jogurt kozi. Wszystko dokładnie mieszamy i dusimy około 5 - 7 minut. Całość doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
2.Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy i gotujemy jedną jej część w około 3 częściach wody z dodatkiem łyżeczki masła i soli.
Gdy kasza się ugotuje, mieszamy ją z posiekanym, świeżym koperkiem, przykrywamy i odstawiamy, aby "doszła".
3.Łososia oczyszczamy, delikatnie odkrawamy skórę i oprószamy go z obu stron solą, pieprzem i świeżym koperkiem.
Tak przygotowane ryby smażymy na maśle około 3 minut z każdej strony, dzięki czemu będą delikatne i soczyste.
4.Usmażonego łososia układamy na gorącej pierzynce szpinakowej.
Komentarze