Łosoś na szpinakowej poduszce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do wrzącej wody wrzucamy makaron i gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Z łososia odcinamy skórę(jeśli jest) dokładnie myjemy,osuszamy.
Nacieramy pieprzem cytrynowym i posypujemy granulowanym czosnkiem.
Przekładamy na folie aluminiowa, posypujemy płatkami migdałów i wstawiamy do piekarnika na 180C aż migdały zaczną ciemnieć a ryba widocznie stanie się miękka.
Łyżkę masła roztapiamy z małą ilością oleju w garnku,po czym wrzucamy szpinak.
Mieszamy na małym ogniu aż stanie się miękki a woda z niego odparuje.
Posypujemy go solą, i dodajemy trochę śmietanki do zabielenia i zdejmujemy z ognia.
Odcedzamy makaron i mieszamy do ze szpinakiem.
Gotowy makaron przekładam na środek talerza a na nim kładę kawałek łososia.
Porady
Danie można podać również z surówką lub sałatką ze świeżego pomidora.
Komentarze