- 250 g makaronu pełnoziarnistego
- 450 g szpinaku liściastego mrożonego lub 1,5 kg świeżego szpinaku
- 350 g jogurtu naturalnego
- 300 g świeżego filetu z łososia
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa, oliwa z oliwek do smażenia
Łosoś na szpinaku z pełnoziarnistym makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z filetu zdjąć skórę, umyć, a następnie pokroić w kostkę 1 cm x 1 cm. Wrzucić na 1 łyżkę rozgrzanej oliwy do smażenia na patelni podsmażać delikatnie mieszając. Na osobną rozgrzaną patelnię wrzucić mrożony szpinak, odparować wodę, dodać jogurt, przyprawić. Szpinak liściasty wrzucić do gotującej się wody na 3 minuty. Odcedzić wodę i tak samo doprawić. Do podsmażonego łososia przełożyć szpinak i delikatnie zamieszać całość. Makaron gotować równolegle z rybą i szpinakiem wg przepisu na opakowaniu. Smacznego!
Komentarze