Łosoś pieczony w ziołowym maśle

4.47 (187 ocen)

  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Bardzo smaczny, soczysty, aromatyczny i z chrupiącym wierzchem.

  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • - Filet z łososia (świezy): 1 sztuka
    - kostki masła: 0.25 sztuki
    - posiekanego koperku: 1 łyżka
    - sok z cytryny (z 1/4): 0.25 sztuki
    - posiekanego romarynu: 1 łyżeczka
    - ząbek czosnku: 1 sztuka
    - pieprz cytrynowy: 2 szczypty
    - czerwona papryka słodka w proszku: 2 szczypty
    - sól: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

4.47 (187 ocen)

Łosoś pieczony w ziołowym maśle - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łososia myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacieramy go solą, pieprzem cytrynowym i papryką. W małym rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy do niego sok z cytryny, koperek i rozmaryn i posiekany drobno czosnek.

    Łososia układamy w niewielkim, ale głębokim naczyniu żaroodpornym i zalewamy rozpuszczonym masłem. Pieczemy go w piekarniku nagrzanym do 200'C na opcji góra-dół przez 15-20 minut. Ja lubię rybkę bardziej rumianą i na ostatnie 5 minut włączam opcję grilla. Łososia możemy podać z ryżem i brokułami posypanymi prażonymi migdałami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Koper Ryby

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować