Łosoś pomarańczowy w sosie pieczarkowo - rozmarynowym

0 (0 ocen)

  • 60 min

Aromatyczny ,pachnący i bardzo smaczny łosoś

  • 60 min

Składniki:

  • 1 filet z łososia norweskiego
    na marynatę:
    2 pomarańcze
    5 łyżek oliwy
    2 gałązki rozmarynu
    sól
    sos:
    10 pieczarek
    2 opakowania serka śmietankowego sól
    dodatkowo:
    oliwa
    sól

Łosoś pomarańczowy w sosie pieczarkowo - rozmarynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wyciskamy sok z obu pomarańczy, dodajemy oliwę, rozmaryn zdjęty z gałązki. Łososia solimy i zalewamy przygotowaną marynatą, odstawiamy rybę na minimum 2 godziny. po tym czasie pieczemy łososia w 180 stopniach około 30 minut. Pieczarki myjemy, siekamy i podsmażamy na oliwie, po kilku minutach dolewamy do sosu marynatę w której moczyła się ryba. Całość lekko gotujemy gdy pieczarki będą miękkie, dodajemy serki, mieszamy aż się rozpuszczą. Sos doprawiamy solą. Podajemy z ryżem lub kaszą

Porady

Rybę najlepiej zostawić w marynacie do następnego dnia, a zamiast świeżego rozmarynu można użyć suszonego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy