Łosoś pod grzybową skorupką

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Jest pyszny i wyjątkowy - grzybowa krucha skorupka + delikatny łosoś idealnie się komponują i wpisują się w świąteczne klimaty.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - łosoś (świeży filet bez skóry): 0.5 kilograma
    - masło klarowane: 1 łyżka
    - sól: 1 łyżeczka
    - pieprz (świeżo mielony): 0.5 łyżeczki
    MARYNATA:
    - olej: 3 łyżki
    - czosnek: 2 ząbki
    - papryka (chili, świeża, drobno posiekana): 0.5 łyżeczki
    - cytryna: 3 plastry
    GRZYBOWA SKORUPKA:
    - cebula (małą): 1 sztuka
    - czosnek: 1 ząbek
    - grzyby (mrożone podgrzybki lub borowiki): 50 gramów
    - grzyby (suszone podgrzybki): 10 gramów
    - parmezan (świeżo starty): 2 łyżki
    - bułka tarta: 4 łyżki
    - koperek (posiekany, świeży): 0.5 łyżki
    - pietruszka (posiekana natka): 0.5 łyżki
    - masło (zimne, 82%): 2 łyżki
    - sól (do smaku): 1 szczypta
    - pieprz (do smaku): 1 szczypta
    DO PODANIA:
    - mix sałat (kolorowe sałaty, np rzymska, radicchio, rucola, roszponka): 0.5 opakowania
    - pomidory (koktajlowe, pokrojone na połówki): 20 sztuk
    - ziemniaki (w mundurkach, pokrojone w łódeczki, upieczone z oliwą): 4 sztuki
    - krem balsamiczny, koperek, kiełki (do dekoracji każdego talerza): 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Łosoś pod grzybową skorupką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Łosoś z grzybową skorupką 1. Łososia podzielić na cztery równe kawałki, po 125 g każdy, obłożyć plasterkami czosnku, cząstkami cytryny, odrobiną chili, skropić olejem, przykryć i odstawić na kilka godzin lub na całą noc do lodówki.
    Grzybowa skorupka: grzyby suszone przepłukać zimną wodą, zalać wrzątkiem w rondelku i gotować ok. 20 minut. Grzyby mrożone przepłukać na sitku. Na patelni zeszklić cebulkę, dodać czosnek i mrożone podgrzybki. Przesmażyć razem. Grzyby suszone odcedzić, osuszyć lekko i wymieszać w misce z podsmażonymi z cebulą grzybami. Zblenderować całość, a następnie przyprawić ziołami, bułką tartą i parmezanem. Doprawić do smaku solą i pieprzem, a na koniec wgnieść masło. Powstałą kulę rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość ok. 4 mm na formę prostokąta, który objętościowo powinien przykryć kawałki łososia, i w tej formie zamrozić (po 2-3 h będzie już gotowa)
  • łosoś pod grzybową skorupką 2. Piekarnik rozgrzać do 100 stopni (grzanie góra/dół). Łososia wyjąć z marynaty, usunąć jej składniki. Rybę natrzeć solą i posypać pieprzem, posmarować dokładnie sklarowanym masłem - dzięki temu białko nie będzie wyciekać. Piec na blasze z pergaminem 15 minut.
    Łososia wyciągnąć, zwiększyć temperaturę do 230 stopni, włączyć piekarnik na opcję broil/grill - grzanie z góry.
    Na kawałkach łososia ułożyć wykrojone z mrożonej grzybowej krusty prostokątne kawałki i zapiec jeszcze w wyższej temp. ok 3-5 minut.
  • Łosoś pod grzybową skorupka na sałatce 3. Podawać na sałacie z łódkami pieczonych ziemniaków. Równie dobrze łosoś w tej wersji będzie smakował z kremowym puree ziemniaczanym i łezką kwaśnej śmietany.

    * Do tego łososia można użyć borowików lub podgrzybków - w zależności od tego czy chcemy mieć jaśniejszą czy ciemniejszą skorupkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Wigilia Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować