Pieczona karkówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Karkówkę moczymy w wodzie
pół godziny, osuszamy.
2.Robimy pastę: do miseczki
wsypujemy 2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,
po pół łyżeczki wszystkich ziół,
pieprz i paprykę do smaku, mieszamy
i dodajemy przeciśnięty
przez praskę czosnek. Ugniatamy
widelcem, aż czosnek zwiąże
pastę w gęstą papkę.
3.Karkówkę nacieramy z każdej
strony pastą. Skrapiamy sosem
sojowym. Zawijamy w folię
aluminiową i wkładamy do lodówki
najlepiej na całą dobę.
4.Piekarnik rozgrzewamy do
180 °C. Folię odwijamy, ale nie
wyjmujemy z niej mięsa – tam
będzie zbierał się sos. Całość
wkładamy do naczynia żaroodpornego,
do folii wlewamy pół
szklanki wody i skrapiamy mięso
kilkoma kroplami oliwy z oliwek.
Przykrywamy pokrywką
i pieczemy 40 min. Po tym czasie
polewamy karkówkę wytworzonym
sosem. Po godzinie
nakłuwamy mięso, by sprawdzić,
czy jest już wystarczająco
miękkie. Ostatnie pół godziny
pieczemy bez pokrywki.
Komentarze