Pieczona karkówka

4.49 (165 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Przygotowanie mięsa zajmuje trochę czasu, bo dzień wcześniej trzeba je zamarynować, ale na pewno będzie hitem na wielkanocnym stole.

Składniki:

  • ● 1,4 kg karkówki
    ● przyprawa uniwersalna
    ● majeranek
    ● oregano
    ● bazylia
    ● zioła prowansalskie
    ● pieprz czarny
    ● czerwona papryka ostra i słodka w proszku
    ● 2 duże ząbki czosnku
    ● sos sojowy
Wystaw ocenę:

4.49 (165 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczona karkówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pieczona karkówka 1. Karkówkę moczymy w wodzie
    pół godziny, osuszamy.
  • Pieczona karkówka 2. Robimy pastę: do miseczki
    wsypujemy 2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,
    po pół łyżeczki wszystkich ziół,
    pieprz i paprykę do smaku, mieszamy
    i dodajemy przeciśnięty
    przez praskę czosnek. Ugniatamy
    widelcem, aż czosnek zwiąże
    pastę w gęstą papkę.
  • Pieczona karkówka 3. Karkówkę nacieramy z każdej
    strony pastą. Skrapiamy sosem
    sojowym. Zawijamy w folię
    aluminiową i wkładamy do lodówki
    najlepiej na całą dobę.
  • Pieczona karkówka 4. Piekarnik rozgrzewamy do
    180 °C. Folię odwijamy, ale nie
    wyjmujemy z niej mięsa – tam
    będzie zbierał się sos. Całość
    wkładamy do naczynia żaroodpornego,
    do folii wlewamy pół
    szklanki wody i skrapiamy mięso
    kilkoma kroplami oliwy z oliwek.
    Przykrywamy pokrywką
    i pieczemy 40 min. Po tym czasie
    polewamy karkówkę wytworzonym
    sosem. Po godzinie
    nakłuwamy mięso, by sprawdzić,
    czy jest już wystarczająco
    miękkie. Ostatnie pół godziny
    pieczemy bez pokrywki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_03-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować