Luksusowy tort kokosowy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Często urządzamy małe przyjęcia, na których podaję różne pyszności. Przepis na ten wspaniały tort jest w naszej rodzinie od lat, a na stole pojawia się przy wyjątkowych okazjach.

Składniki:

  • Biszkopt: 3 jajka
    ● 1/2 szkl. cukru
    ● 1/2 szkl. mąki
    ● 1 łyżeczka proszku do piecz.
    ● 1 łyżeczka octu
    Masa I: 3 szkl. mleka
    ● 1 szkl. cukru
    ● 25 dag wiórków kokosowych
    ● kostka margaryny
    Masa II:
    5 jajek
    ● 1 szkl. cukru
    ● 10 dag czarnego kakao
    ● kostka margaryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Luksusowy tort kokosowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Luksusowy tort kokosowy 1. Z białek ubijamy sztywną pianę,
    dodajemy cukier, miksujemy.
    Żółtka z łyżeczką octu wlewamy
    do piany, miksujemy. Dodajemy
    mąkę z proszkiem i delikatnie
    mieszamy. Przekładamy do prodiża i pieczemy 15-20 minut
    lub w dużej tortownicy w piekarniku
    w temp. 160-180 °C.
  • 2. Masa I: mleko zagotowujemy
    z cukrem na karmel (ok. 2
    godzin, aby był gęsty). Wsypujemy
    wiórki kokosowe i gotujemy
    10 minut, mieszając. Studzimy.
    Margarynę ucieramy
    i mieszamy z masą kokosową.
  • 3. Masa II: jajka z cukrem miksujemy
    na parze, dodajemy
    kakao i studzimy (bardzo ważne,
    bo inaczej masa się zwarzy).
    Margarynę ucieramy i mieszamy
    z masą.
  • 4. Na biszkopt nakładamy masę
    białą, a na nią ciemną. Wkładamy
    do lodówki, by masy zastygły.
    Dowolnie dekorujemy.

Porady

● Do masy kokosowej możemy dodać 2-3 łyżeczki spirytusu. ● Tort można udekorować białą lub ciemną masą, ozdobami czekoladowymi lub wiórkami kokosowymi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wiórki kokosowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_07-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować