Maminy gulasz

0 (0 ocen)

  • 60 min

To przepis z dzieciństwa.Taki gulasz jadałam w rodzinnym domu i taki gotuję teraz swoim bliskim.

  • 60 min

Składniki:

  • ok.600g łopatki,szynki lub chudej karkówki
    1 cebula
    1 marchewka
    200g pieczarek
    2 ogórki kiszone
    1/2 czerwonej papryki
    1/2 puszki groszku lub 1/2 szkl groszku mrożonego
    sól
    pieprz
    przyprawa do mięsa wieprzowego lub gulaszu
    kostka rosołowa warzywna
    odrobina cukru
    1-2 ząbki czosnku
    2 łyżki mąki

Maminy gulasz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso pokroić w niedużą kostkę,obsypać przyprawą do mięsa wieprzowego i zrumienić na oleju,przełożyć do garnka, a na tym samym tłuszczu poddusić pokrojone w plastry pieczarki i cebulę.Marchewkę i ogórki pokroić w większą kostkę i też podsmażyć.Mięso podlać 2-3 szkl wody,dać kostkę rosołową i dusić na niedużym ogniu.Gdy już będzie prawie miękkie wrzucić marchew,ogórki,pieczarki z cebulą, pokrojoną paprykę i mrożony groszek.Dusić całość do miękkości,doprawić.Mąkę wymieszać z odrobiną zimnej wody i wlać do gulaszu,dusić jeszcze chwilę,aż zgęstnieje.Podawać z kaszą,ziemniakami lub ryżem.

Porady

Jeżeli używam groszku z puszki dodaję go już po ugotowaniu gulaszu.Czasami dodaję też fasolkę szparagową.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy