To pyszna surówka, którą można nie tylko jeść do obiadu. Smakuje pysznie także jako deser. Mandarynki nadają jej przyjemnej słodyczy.
Składniki:
Składniki:
• 0,5 główki kapusty (może być kapusta pekińska),
• 1 puszka mandarynek w syropie,
• 1 duża marchew lub 2 mniejsze,
• 3 łyżki rodzynek,
• Cukier, sól, pieprz do smaku,
• 3-4 łyżki oliwy z oliwek
• Sok z połowy pomarańczy,
Mandarynkowo-kapuściana surówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę drobno szatkujemy i nasalamy delikatnie. Odstawiamy by puściła sok. Po czym sok odlewamy.
Mandarynki odsączamy z syropu.
Marchew obieramy i trzemy na tarce o małych oczkach.
Oliwę z oliwy łączymy z sokiem z pomarańczy.
Do kapusty dokładamy startą marchew, odsączone mandarynki oraz rodzynki. Całość delikatnie mieszamy. Polewamy oliwą z sokiem i doprawiamy do smaku.
Komentarze