Mandarynkowo-kapuściana surówka

0 (0 ocen)

To pyszna surówka, którą można nie tylko jeść do obiadu. Smakuje pysznie także jako deser. Mandarynki nadają jej przyjemnej słodyczy.

Składniki:

  • Składniki:
    • 0,5 główki kapusty (może być kapusta pekińska),
    • 1 puszka mandarynek w syropie,
    • 1 duża marchew lub 2 mniejsze,
    • 3 łyżki rodzynek,
    • Cukier, sól, pieprz do smaku,
    • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
    • Sok z połowy pomarańczy,

Mandarynkowo-kapuściana surówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę drobno szatkujemy i nasalamy delikatnie. Odstawiamy by puściła sok. Po czym sok odlewamy.
    Mandarynki odsączamy z syropu.
    Marchew obieramy i trzemy na tarce o małych oczkach.
    Oliwę z oliwy łączymy z sokiem z pomarańczy.

    Do kapusty dokładamy startą marchew, odsączone mandarynki oraz rodzynki. Całość delikatnie mieszamy. Polewamy oliwą z sokiem i doprawiamy do smaku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy