Mączka z grzybów suszonych

4.5 (155 ocen)

Otrzymałem od ojca, gorliwego zbieracza grzybów.

Składniki:

  • Leśne grzyby przeznaczone do suszenia
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Mączka z grzybów suszonych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z wysuszonych trzonów i całych grzybów gorszej jakości warto zaraz po wysuszeniu przygotować mączkę grzybową, która jest znacznie wygodniejsza w stosowaniu niż kawałki grzybów. Zupełnie suche grzyby rozdrabnia się w moździerzu lub elektrycznym młynku. Suchą mączkę przechowywać w małych słoikach szczelnie zamkniętych, aby chronić przed wietrzeniem, nasiąkaniem wilgocią, pleśnieniem.Mączkę taką dodaje się do zup i sosów w trakcie gotowania

Porady

Kończyć suszenie gdy grzyby przy zginaniu w palcach stają się łamliwe.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować