Makaron maccheroni z pimpinelą

0 (0 ocen)

  • 35 min

Tym razem przyszedł czas na coś, co dopiero poznaliśmy, pimpinelę. Kolce ma jak kaktus, środek podobny nieco do gruszki, smakuje jak kalarepa, przy obieraniu lepi się jak dynia piżmowa...dziwne, jednak w połączeniu z makaronem i sosem pomidorowym, zachwyca.

  • 35 min

Składniki:

  • 200 g makaronu maccheroni
    2 małe pimpinele
    1 mała cebula
    1 ząbek czosnku
    3 łyżki oliwy z oliwek
    150 ml passaty pomidorowej
    2 fileciki anchois
    1 łyżka kaparów
    natka pietruszki

Makaron maccheroni z pimpinelą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu.

    Cebulę siekamy, podsmażamy razem z obraną i pokrojoną w kostkę pimpinelą ( ok. 10 min, cały czas mieszając). Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę smażymy, dodajemy passatę, fileciki, kapary i dusimy pod przykryciem (na wolnym ogniu) około 30 min.

    Do sosu dodajemy makaron, dokładnie łączymy.

    Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy