Magiczny przepis, dzięki któremu możemy zużyć połowę masy makowej, pozostałej po przygotowaniu kutii. Ponadto jesteśmy w stanie bardzo szybko przygotować efektowne ciasto, które zachwyci każdego!
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
BISZKOPT:
- jajka (żółtka i białka osobno): 3 sztuki
- ocet biały winny: 1 łyżka
- woda mineralna lekko gazowana: 3 łyżki
- mąka typ450: 135 gramów
- cukier jasny trzcinowy: 150 gramów
- proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
- kakao naturalne extra ciemne: 2 łyżki
- przyprawa do piernika: 3 łyżki
PONCZ:
- rum ciemny: 50 mililitrów
- cynamon,: 2 łyżeczki
MASA SEROWO-MAKOWA::
- sernik na zimno w proszku: 1 opakowanie
- mleko 1,5%: 400 mililitrów
- masa makowa z puszki: 0.5 puszki
DEKORACJA:
- Orzechy włoskie całe - połówki: 24 sztuk
- bezy orzechowe małe: 25 sztuk
Magiczna wariacja serowo-makowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić ze szczyptą soli, a następnie dodać wodę i cukier i zmiksować.
Do masy dodać żółtka wymieszane z octem i miksować krótko.
Stopniowo dodawać suche składniki i wymieszać drewnianą łyżką.
Wylać całość do dużej tortownicy posmarowanej margaryną i posypaną bułką tartą.
Piec w temp. 180 stopni przez około 20 minut.
2.Składniki na poncz wymieszać razem i nasączyć równomiernie ostudzony biszkopt.
3.Masę serową zmiksować z zimnym mlekiem.
Następnie dodać masę makową, miksować do uzyskania jednolitej konsystencji.
Masę wyłożyć na biszkopt nasączony ponczem.
4.Bezy układać koliście, w centralnej części biszkoptu ułożyć koło z orzechów.
Komentarze