Magiczna wariacja serowo-makowa

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Magiczny przepis, dzięki któremu możemy zużyć połowę masy makowej, pozostałej po przygotowaniu kutii. Ponadto jesteśmy w stanie bardzo szybko przygotować efektowne ciasto, które zachwyci każdego!

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • BISZKOPT:
    - jajka (żółtka i białka osobno): 3 sztuki
    - ocet biały winny: 1 łyżka
    - woda mineralna lekko gazowana: 3 łyżki
    - mąka typ450: 135 gramów
    - cukier jasny trzcinowy: 150 gramów
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - kakao naturalne extra ciemne: 2 łyżki
    - przyprawa do piernika: 3 łyżki
    PONCZ:
    - rum ciemny: 50 mililitrów
    - cynamon,: 2 łyżeczki
    MASA SEROWO-MAKOWA::
    - sernik na zimno w proszku: 1 opakowanie
    - mleko 1,5%: 400 mililitrów
    - masa makowa z puszki: 0.5 puszki
    DEKORACJA:
    - Orzechy włoskie całe - połówki: 24 sztuk
    - bezy orzechowe małe: 25 sztuk
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Magiczna wariacja serowo-makowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić ze szczyptą soli, a następnie dodać wodę i cukier i zmiksować.
    Do masy dodać żółtka wymieszane z octem i miksować krótko.
    Stopniowo dodawać suche składniki i wymieszać drewnianą łyżką.
    Wylać całość do dużej tortownicy posmarowanej margaryną i posypaną bułką tartą.
    Piec w temp. 180 stopni przez około 20 minut.
  • 2. Składniki na poncz wymieszać razem i nasączyć równomiernie ostudzony biszkopt.
  • 3. Masę serową zmiksować z zimnym mlekiem.
    Następnie dodać masę makową, miksować do uzyskania jednolitej konsystencji.
    Masę wyłożyć na biszkopt nasączony ponczem.
  • 4. Bezy układać koliście, w centralnej części biszkoptu ułożyć koło z orzechów.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować