Majonez domowy-czyli zrob to sam!

4.5 (150 ocen)

  • 15 min

Kazdy z nas w kuchni uzywa majonezu wiecej lub mniej -chodzi tez o to ,aby byl smaczny i dobrej jakosci.To wszystko zawiera ten wlasnie majonez-skladniki dobrze znamy -bo je dodajemy-a smak?,po kilku probach sami dojdziemy czego dodac wiecej,a czego mniej-aby odpowiadal naszym gustom.

  • 15 min

Składniki:

  • .2 zoltka
    .szczypta soli
    .szczypta cukru
    .pieprz
    .1 lyzeczka octu ( u mnie jablkowy )
    .1 lyzeczka soku z cytryny
    .ok.3/4 szklanki oleju roslinnego ( u mnie kukurydziany )
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Majonez domowy-czyli zrob to sam! - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw parzymy przez minute jajka w goracej wodzie ( mysle ,ze to oczywiste ),potem odzielamy bialka od zoltek.
    Zoltka umieszczamy w miseczce z waskim dnem,dodajemy ,ocet ,sok z cytryny ,sol i cukier i zaczynamy ubijac ( ja robilam to recznym blenderem,ale mona tez mikserem ),powoli dodajac strumien oleju,tak,az masa zacznie tezec ,zrobi sie gesta i jasna.
    Majonez jest gotowy,jednak przed uzycie np.do kremu ,radze go nieco schlodzic.
    Szybko i zdrowo!

Porady

Mozemy jak najbardziej przelozyc majonez do sloiczka ,zakrecic i przechowac w lodowce,ale nie dluzej niz 2-3 dni.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować