Majonez przypomina w smaku ten jajeczny. Jest dobrym zamiennikiem dla osób nie mogących jeść jajek
10 min
Składniki:
- 125 ml aquafaby (woda z gotowania ciecierzycy, ewentualnie woda z puszki po ciecierzycy)**
- 1 łyżeczka soku z cytryny lub kwasek cytrynowy
- 1/4 łyżeczki soli (lub inna ilość, w zależności od preferencji)
- 1/2 łyżeczki musztardy, np. sarepskiej, chrzanowej, dijon
- 1 szklanka oleju rzepakowego
** przepis na aquafabę: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/aquafaba-2
Majonez z aquafaby (wegański) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Majonez najwygodniej i najłatwiej przygotowywać w wysokim naczyniu, np. słoiku (szybciej się wymiesza). Do naczynia wlać aquafabę, sok z cytryny lub kwasek cytrynowy, dodać sól i musztardę. Blendować krótką chwilę blenderem ręcznym do wytworzenia piany. Do masy dolać ciurkiem pół szklanki oleju i dalej blendować, kolejne pół szklanki oleju dodać po kilku minutach. Całość blendować do uzyskania gęstej, majonezowej konsystencji, Majonez przechowywać w lodówce do 10 dni.
Komentarze