Majowa i zdrowa botwinka

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

W maju kusząca botwina zachęca do gotowania chłodników i zup.Ja lubię tę,którą nauczył gotować mnie mój Tata.Jest gęsta,pełna warzyw,a w domyśle pełna witamin,żelaza,magnezu,fosforu.Jak to botwinka;-)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - botwina: 1 pęczek
    - korpus z kurczaka: 1 sztuka
    - włoszczyzna na zupę: 1 pęczek
    - młode ziamniaki (4 duże lub 6 małych): 4 sztuki
    - koncentrat buraczany: 6 łyżek
    - koperek posiekany: 6 łyżeczek
    - cukier: 2 szczypty
    - sól: 2 szczypty
    - pieprz czarny świeżo zmielony: 1 szczypta
    - śmietana18%: 4 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Majowa i zdrowa botwinka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Korpus z kurczaka,młode buraczki i umytą,pokrojoną włoszczyznę zalać 1,5 litra wody,gotować 20 minut.
  • 2. Następnie wrzucić obrane ziemniaki (pokrojone w dużą kostkę),gotować jeszcze 15 minut.Botwinę umyć,posiekać i wrzucić do zupy pod koniec gotowania(gotować jeszcze maksymalnie 5 minut,aby liście miały ładny kolor).Teraz wyjąć włoszczyznę,korpus z kurczaka.W wywarze pozostawić marchewkę,botwinę,ziemniaki i buraczki.Dolać koncentrat z buraków,wsypać cukier,sól,pieprz i zaciągnąć śmietaną.Posypać siekanym koperkiem.Można podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować