W maju kusząca botwina zachęca do gotowania chłodników i zup.Ja lubię tę,którą nauczył gotować mnie mój Tata.Jest gęsta,pełna warzyw,a w domyśle pełna witamin,żelaza,magnezu,fosforu.Jak to botwinka;-)
Dla 4 osób
Średni
Składniki:
- botwina: 1 pęczek
- korpus z kurczaka: 1 sztuka
- włoszczyzna na zupę: 1 pęczek
- młode ziamniaki (4 duże lub 6 małych): 4 sztuki
- koncentrat buraczany: 6 łyżek
- koperek posiekany: 6 łyżeczek
- cukier: 2 szczypty
- sól: 2 szczypty
- pieprz czarny świeżo zmielony: 1 szczypta
- śmietana18%: 4 łyżki
Majowa i zdrowa botwinka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Korpus z kurczaka,młode buraczki i umytą,pokrojoną włoszczyznę zalać 1,5 litra wody,gotować 20 minut.
2.Następnie wrzucić obrane ziemniaki (pokrojone w dużą kostkę),gotować jeszcze 15 minut.Botwinę umyć,posiekać i wrzucić do zupy pod koniec gotowania(gotować jeszcze maksymalnie 5 minut,aby liście miały ładny kolor).Teraz wyjąć włoszczyznę,korpus z kurczaka.W wywarze pozostawić marchewkę,botwinę,ziemniaki i buraczki.Dolać koncentrat z buraków,wsypać cukier,sól,pieprz i zaciągnąć śmietaną.Posypać siekanym koperkiem.Można podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.
Komentarze