Sałatka szparagowo-jajeczna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. umyj i wysusz sałatę – rozdrobnij rękoma kilka liści na kawałki
2. umyj szparagi, nastaw w garnku wodę – dodaj sól, cukier i masło
3. związane nicią bawełnianą i przycięte do jednej długości szparagi gotuj w wysokim garnku we wrzątku do 5 minut – część kwiatowa szparagów powinna być powyżej lustra wody- a ugotowane szparagi powinny być chrupiące
4. ostudzone szparagi pokrój w skośne kawałki o długości 4-5 cm
5. podziel na ćwiartki jajka
6. szynkę pokrój w długie, cienkie paski
7. upieczoną paprykę obierz i pokrój dekoracyjnie
8. rozdrobnione składniki sałatki ułóż w salaterce
9. w misce rozgnieć widelcem anchois, dodaj po jednym żółtka i łyżkę musztardy
10. trzepaczką do majonezu ubijaj dalej połączone składniki dodając bardzo powoli olej
11. stale ubijając dodaj powoli ocet winny – ubijaj do uzyskania gładkiej emulsji
12. przypraw otrzymany sos cukrem , solą i pieprzem
13. tuż przed podaniem polej sałatkę przygotowanym sosem i dodaj kapary
Porady
Podaj jako samodzielne danie na lunch lub jako przystawkę
Komentarze