Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać 2 łyżki mąki, łyżkę cukru, szczyptę soli i 100 ml letniego mleka. Dobrze wymieszać aż wszystkie składniki się połączą, przykryć ściereczką i odstawić na ok 10 min. Mąkę wsypać do większej misy, dodać zaczyn z drożdży, roztrzepane na puch jajka z żółtkami i cukrem, pozostałe mleko, sól, cukier waniliowy i rozpuszczoną, ostudzoną margarynę.
2.Wyrobić ciasto, składniki muszą dobrze się połączyć (ciasto jest rzadkawe jak na babkę,nie jest twarde) Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Rabarbar obrać, pokroić na kawałki i posypać cynamonem oraz cukrem, wymieszać. Rozłożyć na cieście. Przykryć ponownie ściereczką i odstawić na ok pół godziny do wyrośnięcia.
3.W międzyczasie przygotować kruszonkę, łącząc i rozcierając składniki kruszonki. Ma powstać sypka posypka. Gdy ciasto wyrośnie posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 stopni. Piec ok 35-40 min do tzw. suchego patyczka.
Komentarze