Makaron casarecce z leśnymi grzybami i czerwonym pieprzem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pokrojone grzyby dusimy na maśle. Do podduszonych grzybów dodajemy pokrojoną cebulę i pora, dusimy 3-4 minuty. Wstępnie doprawiamy solą grzybową. Grzyby zalewamy słodką śmietanką, doprowadzamy do zagotowania. Dodajemy posiekane zioła. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do gorącego sosu dodajemy makaron ugotowany al dente, delikatnie mieszamy. Przykrywamy i odstawiamy na 3-4 minuty by makaron naciągnął.
Tak przygotowany makaron podajemy posypany ziarenkami czerwonego pieprzu.
Porady
Do tego sosu proponuję użyć makaronu Casarecce, gdyż przez to że jest charakterystycznie zwinięty i zagięty ku górze na kształt rynienki, zatrzymuje w sobie duże ilości sosu dzięki czemu zatrzymuje w sobie pełnię smaku.
Komentarze