Makaron chili z fasolką szparagową

0 (0 ocen)

To danie zdecydowanie dla miłośników ostrych i pikantnych smaków. Sprawdza się na koniec miesiąca, albo dla niezapowiedzianych gości, bo wszystkie składniki zwykle są w domu.

Składniki:

  • - 160 g makaronu świderki
    - 220 g boczku
    - 230 g kiełbasy
    - 3-4 ząbki czosnku
    - 3 średnie cebule
    - 2 papryczki chili
    - papryka czerwona
    - 200g fasolki szparagowej (może być mrożona)
    - 7 pomidorów ewentualnie koncentrat lub sok pomidorowy
    - ser żółty (opcjonalnie)
    - przyprawy: sól, pieprz, chili
    - bazylia
    - kilka łyżek ketchupu
    - olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Makaron chili z fasolką szparagową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek, kiełbaskę, paprykę oraz papryczkę chili kroimy w kostkę. Na patelni wysmarowanej olejem podsmażamy boczek i kiełbasę. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną w kosteczkę cebulę, a następnie fasolkę szparagową, paprykę i chili. Wszystko smażymy kilka minut. Dodajemy pokrojone pomidory lub koncentrat pomidorowy i ketchup - mieszamy.
  • 2. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
  • 3. Na patelnię do usmażonego boczku i kiełbasy dodajemy makaron, przyprawiamy solą, pieprzem, bazylią i chili, delikatnie mieszamy i chwilkę podsmażamy. Pod koniec smażenia opcjonalnie możemy dodać starty ser żółty i delikatnie zamieszać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chili Fasolka szparagowa Makaron Papryka Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować