Makaron domowy do rosołu

4.89 (199 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Trochę pracochłonny,ale smak rosołu z tym domowym makaronem przepyszny

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 2,5-3 szkl. mąki
    4 jajka
Wystaw ocenę:

4.89 (199 ocen)

Makaron domowy do rosołu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Makaron domowy do rosołu 1. Mąkę przesiewamy na stolnicę ,wbijamy jajka i zagniatamy tęgie ciasto.
    Ugniatamy długo,aż ciasto będzie jednolite i elastyczne ,a w środku po przekrojeniu widać pęcherzyki .
    Ciasto przykrywamy folią na kwadrans,aby odpoczęło.
  • 2. Dzielimy ciasto na połowę i obie części wałkujemy bardzo cienko.
    Rozkładamy na ściereczkach.
    Zostawiamy,aby przeschło na ok, pół godziny (nie przykrywamy)
  • Makaron domowy do rosołu 3. Potem kroimy cienko nożem lub maszynką do makaronu.
  • 4. Makaron domowy do rosołu gotujemy w osolonej wodzie ok 5 minut.Po odcedzeniu hartujemy w zimnej wodzie.

Porady

Do prawdziwego makaronu nie dodajemy wody do mieszenia. Zrobiony,pokrojony makaron możemy wysuszyć i przechowywać w papierowej torbie. Jeśli ugotujemy za dużo makaronu,możemy go przełożyć do pojemnika lub torebki foliowej i zamrozić.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Mąka pszenna Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować