Makaron "z czymś" najczęściej robię na szybki obiad, gdy brakuje mi czasu na gotowanie. Ta wersja należy również do tych szybkich, ale jednocześnie smacznych z moją ulubioną soczewicą czerwoną i odrobiną chilli do smaku :)
25 min
Składniki:
Składniki na około 4 porcje:
400 g makaronu fusilli (rurki)
1/2 szklanki soczewicy czerwonej
cebula duża
2 ząbki czosnku
100 g sera topionego gouda
1/2 szklanki śmietany
3 łyżki sera żółtego startego na tarce o grubych oczkach
natka pietruszki
papryczka chilli
sól, pieprz
olej rzepakowy do smażenia
Makaron fusilli z czerwoną soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy w osolonej wodzie, osączamy. Soczewicę gotujemy według przepisu na opakowaniu, osączamy.
2.Cebulę kroimy w drobną kostkę, smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju. Czosnek drobno siekamy, dodajemy do usmażonej cebulki, dodajemy też ser topiony i podgrzewamy chwilkę na małym ogniu do momentu aż ser się rozpuści.
3.Następnie dodajemy śmietanę, całość podgrzewamy mieszając około 1-2 minuty, wyłączamy ogień i dodajemy ser żółty, przyprawiamy solą oraz pieprzem, natką pietruszki, mieszamy, dodajemy ugotowany makaron i soczewicę, ponownie mieszamy.
Komentarze