Makaron po chorwacku

4.5 (158 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Makaron w lekkim sosie na bazie białego wina. Wspomnienie chorwackiego lata...

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - makaron penne: 300 gramów
    - oliwa (do smażenia): 3 łyżki
    - czosnek: 4 ząbki
    - fileciki anchois (ok. 10-12 szt.): 35 gramów
    - kapary (2 czubate łyżki): 2 łyżki
    - białe wino wytrawne: 300 mililitrów
    - natka pietruszki: 0.5 pęczka
    - oregano suszone: 1 łyżka

    - ser żółty (drobno starty): 4 łyżki
    - listki bazylii (do dekoracji): 8 sztuk
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem Penne

Makaron po chorwacku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • makaron po chorwacku 1. Makaron ugotować zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
  • makaron po chorwacku 2. Posiekać czosnek.
  • makaron po chorwacku 3. Pokroić anchois.
  • 4. Obydwa składniki wrzucić do woka na rozgrzaną oliwę. Zamieszać.
  • makaron po chorwacku 5. Pokroić uprzednio opłukane kapary i szybko dodać do czosnku i anchois. Zamieszać.
  • makaron po chorwacku 6. Podlać winem.
  • makaron po chorwacku 7. Po chwili dodać drobno posiekaną natkę z pietruszki. Całość zamieszać, zwiększyć ogień i dusić aż wino częściowo odparuje (sos powinien zgęstnieć).
  • makaron po chorwacku 8. Dodać oregano, wymieszać i na chwilę odstawić.
  • 9. Dodać ugotowany wcześniej makaron. Wszystko dokładnie wymieszać.
  • makaron po chorwacku 10. Makaron przełożyć na talerze, każdą porcję posypać łyżką startego żółtego sera, ozdobić listkami bazylii. Makaron podawać w towarzystwie wina, które zostało wykorzystane do przyrządzenia potrawy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Anchois Kapary Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować