Makaron ryżowy z bakłażanem, papryką, kiełkami Stir Fry

4.5 (166 ocen)

  • 40 min

Lubię kuchnię orientalną stąd pomysł na warzywa i kiełki z makaronem ryżowym.

  • 40 min

Składniki:

  • 100 g makaronu ryżowego,
    1 bakłażan,
    1 papryka czerwona,
    2 papryczki chili,
    100 g kiełek stir fry (kiełki na patelnię),
    2-3 ząbki czosnku,
    kawałek imbiru,
    1 łyżka oleju sezamowego,
    1,5 łyżki sosu sojowego,
    Sól
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron ryżowy z bakłażanem, papryką, kiełkami stir fry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Makaron orientalny 1. Bakłażana myjemy, kroimy w krążki o grubości 1- 1,5 cm. Solimy z jednej i drugiej strony i odstawiamy na 10 – 15 minut by puściły soki. Następnie dokładnie płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy go w kostkę.
  • makaron orientalny 2. Czosnek kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na oliwie, następnie dodajemy bakłażana oraz jedna papryczkę chili pokrojoną w kostkę i dusimy pod przykryciem około 10 minut. Na oleju sezamowym podsmażamy kiełki i paprykę około 5 minut.
  • Makaron orientalny 3. Następnie dodajemy bakłażana i imbir pokrojony w drobną kostkę. Mieszamy dokładnie i dusimy chwilkę na wolnym ogniu.
  • makaron orientalny 4. Makaron ryżowy przygotowujemy zgodnie przepisem na opakowaniu. Dodajemy do reszty i dokładnie mieszamy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować