Makaron ryżowy po tajsku z kurczakiem w cieście naleśnikowym

0 (0 ocen)

  • 35 min

Byliście kiedyś w Tajlandii? Ja niestety nie, ale marzy mi się taka podróż, ale wiadomo nigdy nie ma tego co się chce, ale można do tego dojść. Gdy pisałem ten post za oknem, sypał śnieg :) Może też dlatego w kuchni dzisiaj mam dosyć egzotyczną potrawę :) Specjalnie dla Was przygotowałem makaron ryż

  • 35 min

Składniki:

  • Makaron:
    Opakowanie serka tofu
    sok z 1 limonki
    opakowanie makaronu ryżowego 200g
    opakowanie kiełków fasolki mung
    2 garści orzeszków ziemnych prażonych
    ząbek czosnku
    1 cebula dymka
    2 łyżki sosu sojowego
    łyżeczka cukru brązowego
    posiekany szczypiorek do posypania
    Kurczak w cieście naleśnikowym:
    sól, pieprz do smaku
    sok z 1 limonki
    2 łyżki curry
    filet z kurczaka
    łyżka sosu sojowego
    1 szklanka mleka
    1 szklanka mąki
    1 jajko
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Makaron ryżowy po tajsku z kurczakiem w cieście naleśnikowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie tej potrawy, najlepiej zacząć dzień wcześniej od zamarynowania kurczaka :) Do miseczki wlewamy sok z limonki, sos sojowy i dodajemy przyprawę curry. Wszystko razem mieszamy i wkładamy pokrojonego w kostkę kurczaka, i przyprawiamy go solą i pieprzem.

    Następnego dnia przygotowujemy ciasto, wsypujemy mąkę do miski, wlewamy mleko, wbijamy jajko i dodajemy proszek do pieczenia, i sól. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy.

    Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy pokrojone w kostkę tofu, aż do zrumienienia. Zdejmujemy z patelni i kładziemy na papierowym ręczniku. Do moździerza wsypujemy orzeszki ziemne, wlewamy sos sojowy, sok z limonki i ząbek czosnku. Wszystko ścieramy na pył i odstawiamy. Do garnka wkładamy makaron ryżowy i zalewamy wrzątkiem. Czekamy aż zmięknie i odcedzamy. Następnie dodajemy mieszankę z moździerza i mieszamy razem z makaronem. Na patelni rozgrzewamy olej i po kolei smażymy każdy kawałek kurczaka obtoczonego w cieście z osobna na złoty kolor. Dodajemy do makaronu i wraz z kiełkami fasoli mung, chwilę podsmażamy. Wykładamy na talerz, posypujemy szczypiorkiem i skrapiamy limonką. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tajska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować