Makaron razowy z cukinią i fetą

4.5 (150 ocen)

  • 30 min

Szybkie, smaczne i zdrowe danie dla osób dbających o sylwetkę

  • 30 min

Składniki:

  • PORCJA DLA 1 OSOBY:
    5 dag suchego makaronu pełnoziarnistego świderki – u mnie z mąki graham
    10 dag żółtej cukinii – waga po obraniu i usunięciu pestek
    1 łyżka pestek słonecznika
    1 duży ząbek czosnku
    1 łyżeczka oliwy z oliwek
    5 dag sera typu feta
    sól
    świeża bazylia
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron razowy z cukinią i fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię umyć, obrać i usunąć miękką część z pestkami, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, oprószyć solą, odstawić na kilkanaście minut.
    Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni.
    Czosnek obrać i posiekać.
    Nastawić wodę na makaron, ugotować go według przepisu na opakowaniu.
    Na patelni rozgrzać łyżeczkę oliwy, wrzucić posiekany czosnek i smażyć minutę.
    Dodać odciśniętą z soku cukinię i smażyć kolejne 3-4 minuty.
    Do cukinii dodać ugotowany makaron i pestki słonecznika, wymieszać.
    Na talerzu posypać pokruszonym serem i porwanymi listkami bazylii.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować