Szybkie, smaczne i zdrowe danie dla osób dbających o sylwetkę
30 min
Składniki:
PORCJA DLA 1 OSOBY:
5 dag suchego makaronu pełnoziarnistego świderki – u mnie z mąki graham
10 dag żółtej cukinii – waga po obraniu i usunięciu pestek
1 łyżka pestek słonecznika
1 duży ząbek czosnku
1 łyżeczka oliwy z oliwek
5 dag sera typu feta
sól
świeża bazylia
Makaron razowy z cukinią i fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinię umyć, obrać i usunąć miękką część z pestkami, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, oprószyć solą, odstawić na kilkanaście minut.
Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni.
Czosnek obrać i posiekać.
Nastawić wodę na makaron, ugotować go według przepisu na opakowaniu.
Na patelni rozgrzać łyżeczkę oliwy, wrzucić posiekany czosnek i smażyć minutę.
Dodać odciśniętą z soku cukinię i smażyć kolejne 3-4 minuty.
Do cukinii dodać ugotowany makaron i pestki słonecznika, wymieszać.
Na talerzu posypać pokruszonym serem i porwanymi listkami bazylii.
Komentarze