Makaron szpinakowy z brukselkami w sosie cytrynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Brukselki myjemy, odcinamy część od strony głąbu, nacinamy krzyżyk. Gotujmy w posolonej wodzie z łyżką cukru. Dzięki temu - oraz dzięki nacięciu- podczas gotowania wymyjemy przykrą gorycz brukselek. Makaron gotujemy ok. 8 min, musi być al dente.
2.Przygotowujemy sos- drobno posiekany czosnek smażymy na dużej patelni na odrobinie oleju. Zalewamy go śmietaną. Dodajemy skórkę oraz sok z 2 cytryn. Gotujemy na niewielkim ogniu, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem. Do sosu przekładamy makaron oraz brukselki. Dodajemy pokrojone na połowę pomidorki koktajlowe. Chwilę podgrzewamy. Całość posypujemy startym serem i dobrze mieszamy. Danie podajemy udekorowane pomidorkami i posypane serem. Smacznego!
Komentarze