Makaron szpinakowy z brukselkami w sosie cytrynowym

0 (0 ocen)

  • 30 min

Szybkie i zdrowe danie obiadowe.

  • 30 min

Składniki:

  • • 2 ząbki czosnku
    • olej
    • 2 szklanki śmietany 18%
    • 2 cytryny
    • sól
    • pieprz
    • szczypta cukru
    • 600 g brukselek
    • grana padano do smaku
    • 250 g pomidorków koktajlowych
    • makaron szpinakowy z pszenicy durum 400 g

Makaron szpinakowy z brukselkami w sosie cytrynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie brukselek 1. Brukselki myjemy, odcinamy część od strony głąbu, nacinamy krzyżyk. Gotujmy w posolonej wodzie z łyżką cukru. Dzięki temu - oraz dzięki nacięciu- podczas gotowania wymyjemy przykrą gorycz brukselek. Makaron gotujemy ok. 8 min, musi być al dente.
  • sos śmietanwo cytrynowy 2. Przygotowujemy sos- drobno posiekany czosnek smażymy na dużej patelni na odrobinie oleju. Zalewamy go śmietaną. Dodajemy skórkę oraz sok z 2 cytryn. Gotujemy na niewielkim ogniu, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem. Do sosu przekładamy makaron oraz brukselki. Dodajemy pokrojone na połowę pomidorki koktajlowe. Chwilę podgrzewamy. Całość posypujemy startym serem i dobrze mieszamy. Danie podajemy udekorowane pomidorkami i posypane serem. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy