1 opakowanie makaronu spagetti
1 kg maślaków świeżych lub mrożonych
po pół puszki marchewki i groszku
1 średnia cebula
3 łyżki przecieru pomidorowego
kilka łyżek oliwy z oliwek
sól
pieprz
zioła prowansalskie
Makaron spagetti z maślakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu dodając do wody sól i odrobinę oliwy. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i szklimy na oliwie. Maślaki oczyszczamy, kroimy w kostkę, dodajemy do cebuli i smażymy aż grzyby będą uprażone. Po około 10 minutach dodajemy marchewkę, groszek i zalewę z jednej puszki, całość dusimy kilka minut aż płyn lekko się zredukuje. Na końcu dodajemy przecier pomidorowy i zioła prowansalskie. Gdy makaron będzie ugotowany, odcedzamy go z wody i wrzucamy na patelnie z grzybami, lekko smażymy aż wszystkie składniki się połączą, całość doprawiamy solą i pieprzem
Porady
Do makaronu możemy użyć również innych grzybów leśnych, makaron smakuję również wyśmienicie.
Komentarze