Makaron tagiatelle z szynką parmeńską i rukolą

4.49 (162 ocen)

  • 25 min

Szybki, smaczny obiad dla wielbicieli prawdziwie włoskich smaków.

  • 25 min

Składniki:

  • -makaron tagliatelle (ok. 1/3 opakowania)

    – świeżą rukolę

    – szynkę parmeńską (ok. 6-7 plastrów)

    – małe pomidorki koktajlowe

    – śmietankę 30 % (ok. 200 ml)

    – pieprz

    – 3 ząbki czosnku

    – ser parmezan lub długo dojrzewający (najlepiej twardy)

    -masło
Wystaw ocenę:

4.49 (162 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron tagiatelle z szynką parmeńską i rukolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na dużej patelni rozgrzewamy masło wrzucamy pokrojone w cienkie plasterki ząbki czosnku. Delikatnie podsmażamy. Następnie dodajemy przekrojone na pół pomidorki oraz szynkę parmeńską pokrojoną na mniejsze kawałki. Całość mieszamy, aby nie przywarło do dna i dodajemy pieprzu wg smaku. Na koniec wlewamy ok.200 ml śmietany. Ponownie mieszamy ze sobą wszystkie składniki i gotujemy ok 5 min do zagęstnienia śmietany. Na koniec dorzucamy świeże listki rukoli.
  • 2. Równocześnie umieszczamy na palniku garnek z wodą na makaron. Do lekko osolonej wrzącej wody wrzucamy odpowiednią ilość makaronu i gotujemy al dente.
  • 3. Makaron odcedzamy i wrzucamy na patelnię. Całość mieszamy dokładnie i nakładamy na talerz. Posypujemy startym parmezanem.
  • 4. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować