Makaron tagiatelle z szynką parmeńską i rukolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na dużej patelni rozgrzewamy masło wrzucamy pokrojone w cienkie plasterki ząbki czosnku. Delikatnie podsmażamy. Następnie dodajemy przekrojone na pół pomidorki oraz szynkę parmeńską pokrojoną na mniejsze kawałki. Całość mieszamy, aby nie przywarło do dna i dodajemy pieprzu wg smaku. Na koniec wlewamy ok.200 ml śmietany. Ponownie mieszamy ze sobą wszystkie składniki i gotujemy ok 5 min do zagęstnienia śmietany. Na koniec dorzucamy świeże listki rukoli.
2.Równocześnie umieszczamy na palniku garnek z wodą na makaron. Do lekko osolonej wrzącej wody wrzucamy odpowiednią ilość makaronu i gotujemy al dente.
3.Makaron odcedzamy i wrzucamy na patelnię. Całość mieszamy dokładnie i nakładamy na talerz. Posypujemy startym parmezanem.
Komentarze